Sommerutstiller 2024

Utstillinger

22. juni - 18. august 2024

Ester Maria Bjørneboe

Sommerutstiller 2024

Ester Maria Bjørneboe (f 1971, Bjarkøy) arbeider med abstrakt og koloristisk maleri, og har over tid vært opptatt av å la arbeidsprosessen være dynamisk og i forandring. De nyeste maleriene vokser som oftest ut fra den seneste utstillingen, og denne arbeidsmetoden danner derfor en form for konsekvens i kunstnerskapet. Hennes fargesans er det som først slår en når man møter hennes malerier. Møter mellom to farger gir friksjon, blir virtuose ved å tilføre en tredje farge. Slik bygger hun maleriene sine gjennom å skape stadig nye fargemøter, og variasjoner over en komposisjon, eller et tema.

I maleriserien «Det skinner igjennom» rettes interessen mot endring og gjentakelse. Arbeidene er ut- formet som triptykon hvor motivet behandles i tre stadier. Arbeidene fremstår som selvstendige, men med tilhørighet i et større felleskap hvor enkelt-elementene og fargekombinasjonene binder dem sammen.

Serien «Grensemerke» henspiller på de enkle og farge- sterke stolpene mellom to land som markerer skillelinjen, men som er plantet i et felles landskap. De symboliserer en uoverkommelig kontrast, og en statisk ro i sin motsetning. Utgangspunktet til serien «Rødt flagg» er en liten gouache med et rødt felt i form av et flagg; Rødt flagg. Resten av arbeidene er en respons på dette lille verket. Komposisjonen til Rødt flagg har blitt forstørret opp og blir gjentatt fra hukommelsen. Små forskyvninger og nye variasjoner i fargene skaper stadig nye kombinasjoner.Verket er i en gjentagende dialog mellom farger og former som i teorien kunne fortsatt i det uendelige, der hvert bilde utvikler seg forskjellig. Det blir som i hviskeleken, hvor små forskyvninger utvikler seg til ulike resultater.

Esther Maria Bjørneboe bor og arbeider i Oslo,
og har Hovedfag ved Institutt for Farge på Statens Håndverks – og Kunstindustri skole. Hun har mottatt Statens Garantiinntekt for Kunstnere og har en lang rekke utstillinger bak seg. Hun er innkjøpt til flere private og offentlige samlinger bla; KODE Kunstmuseum, KORO, UD, Oslo Kommune, Norges bank og Statsministerens kontor og har gjennomført utsmykkingsoppdrag for flere offentlige bygg. Parallelt med sin utstillingsvirksomhet har hun tatt oppdrag som avistegner/rettstegner for dagspressen, de seneste år for NRK Dagsrevyen og Morgenbladet.

Foto: Tor S. Ulstein