Sandefjord Kunstforenings Kunstpris 2023 er tildelt Lesia Vasylchenko

Sandefjord Kunstforenings Kunstpris 2023 er tildelt Lesia Vasylchenko  for installasjonen «Mourning For The Future» . Prisen er på 250 000 kroner. Prismottakeren får også en separatutstilling i Sandefjord Kunstforening i 2024. Prisen ble delt ut 22. april av juryen i Pressens Hus i Oslo. Vi gratulerer!

Juryens uttalelse:

Lesia Vasylchenko, Mourning For The Future, stedsspesifikk installasjon

Lesia Vasylchenkos imponerende installasjon er spesiallaget for Kunstforeningens innerste rom, et forhenværende diskotek uten vinduer. Vasylchenko utnytter rommets spesielle historie og arkitektoniske karakter til det fulle, og lar dikotomien lys/ mørke fungere som nesten barokk metafor for en verden på randen til kollaps. To kontrasterende videoprojeksjoner vises på motstående vegger og rammes inn av installasjonens skulpturelle elementer: massive, svarte rammer som henger fritt fra taket. Rammene strukturerer rommet og plasserer betrakterens kropp i forhold til projeksjonene samtidig som de binder installasjonens forskjellige elementer sammen til en helhet. Den ene videoen, projisert på skrå rett på diskotekets rå betongvegg, viser dokumentasjon fra klubbkvelder: dansende kropper pulserer i flimrende lys, tonesatt av et suggererende lydspor. På motsatt vegg vises bilder fra ruinene av en moderne by. Ødelagte bygninger, fragmenter av monumenter over fordums visjoner om en lysende fremtid, økonomisk vekst og teknologisk framskritt. En rekke små foto kan se ut til å vise soloppganger, men viser i virkeligheten bombeeksplosjoner fotografert med et mobilkamera i en krigssone. En tredje, litt mindre skulptur rammer inn en levende flamme fra et vokslys helt innerst i rommet. Installasjonen er estetisk ekstremt presis, og favner samtidig vidt. Når alle løfter er brutt og det optimistiske fremtidslyset er blitt giftig flytter håpet under jorden, inn i mørket. Kanskje kan det gjenoppstå fra det ordløse samholdet i en delt rytme på et improvisert dansegulv og i varmen fra andre menneskers kropper

Juryen for Sandefjord Kunstforenings Kunstpris 2023 består av: Antonio Cataldo, kunstnerisk leder ved Fotogalleriet i Oslo, kunstner Marianne Heier, Mats Stjernstedt, direktør ved Malmö Konsthall og kunstner og nestleder i Sandefjord Kunstforening Linn Horntvedt. Daglig leder i Sandefjord Kunstforening , Kari Berge, koordinerer og leder prosessen og har ansvaret for kunstprisutstillingen.

En godt forankret, lokal aktør står bak sponsoratet av selve prispengene; Odd Gleditsch AS. I år har sponsoratet meddelt at selve prisen er økt til 250.000,-  og i tillegg tildeles Sandefjord Kunstforening 100.000,- til honorar og drift av Kunstprisen.

Dette er sjette gang prisen deles ut. Tidligere vinnere er Sandra Mujinga, 2021, Kiyoshi Yamamoto, 2019, Marthe Ramm Fortun, 2017, Jumana Manna, 2015 og Steinar Haga Kristensen, 2013.

Kunstforeningens formål er å støtte og stimulere nasjonale talenter og gi framtidens kunstnergenerasjon utviklingsmuligheter. Sandefjord Kunstforening har som mål å være en viktig arena for unge samtidskunstnere både regionalt og nasjonalt. Sandefjord Kunstforening håper kunstprisen vil være et viktig springbrett både for kunstnere og for publikum. Prisen deles ut hvert andre år.

Utstillingen står til 30. april.Webhotell levert av Nordic Hosting AS